Välityspalkkio on kiinteistönvälittäjän palkkio asunnon myyntiprosessissa tarjoamistaan palveluista.
Tämä palkkio kattaa tyypillisesti monenlaisia tehtäviä, kuten asunnon markkinoinnin, ostajaehdokkaiden esittelyn, neuvottelut ostotarjouksista ja kaupantekoon liittyvän paperityön.
Välityspalkkio on keskeinen tekijä, sillä se vaikuttaa sekä myyjän saamaan lopulliseen myyntihintaan että välittäjän tarjoaman palvelun laatuun. Välityspalkkion maksaa yleensä asunnon myyjä.
Mitä kaikkea välityspalkkio sisältää?
Välityspalkkio voi vaihdella paljonkin riippuen muun muassa kiinteistönvälitysyrityksestä, asunnon sijainnista ja kohteen ominaisuuksista.
Yleisesti ottaen palkkio sisältää kaikki asunnon myyntiprosessiin liittyvät palvelut alkaen hinta-arvion tekemisestä ja markkinointisuunnitelman laatimisesta aina kaupantekoon ja jälkipalveluihin asti.
On tärkeää ymmärtää, mitä palveluita välityspalkkio pitää sisällään, jotta voit arvioida palvelun vastinetta rahoillesi.
Minkä suuruinen on normaali välityspalkkio?
Normaalisti välityspalkkio on kohteesta riippuen 1-6 % asunnon velattomasta kauppahinnasta. Välityspalkkioissa on suuria eroja niin välittäjien kuin myytävien kohteidenkin välillä.
Vertailua ei helpota se, että välittäjien todellisen palkkiot eivät monesti noudata netissä ilmoitettavia listahintoja.
Listahinnat ovat yleensä vain suuntaa-antavia, ja käytännössä kaikki välitysliikkeet myös kertovat itse sivustoillaan, että välityspalkkio määräytyy yksilöllisesti kohteen mukaan.
Esimerkiksi Helsingin parhailla alueilla sijaitsevan kolmion myyntihinta saattaa olla 600 000 euroa. Tällaisessa kohteessa 2% välityspalkkio on hyvinkin mahdollinen, vaikka välittäjien listahinnat voivat olla merkittävästi tätä suuremmat.
Vaihtoehtoisesti esimerkiksi Nurmeksessa sijaitsevan huonokuntoisen omakotitalon palkkio voi hyvinkin olla 5% – ja on myös mahdollista, ettei tällaista kohdetta moni välittäjä edes ota myyntiin.
Välityspalkkion määräytyminen tapauskohtaisesti ei varsinaisesti ole mikään salaisuus – välitysliikkeet nimittäin kertovat tämän itse omilla sivustoillaan.
Miten oman kohteen todellinen palkkiotaso kannattaa selvittää?
Luotettavin tapa selvittää oman asunnon todelliset välityspalkkiot on pyytää tarjoukset eri välittäjiltä.
Välittäjät antavat tarjouksensa käytännössä aina arviokäynnin yhteydessä, jotta he voivat tutustua myytävään kohteeseen huolellisesti ja pystyvät antamaan sitovat tarjoukset kohteen myynnistä.
Tarjous kannattaa yleensä pyytää muutamalta välittäjältä yhtä aikaa, jotta voit myös vertailla eri välittäjien tarjoamia palveluita ja palkkiotasoa. Kysymällä tarjouksen vain yhdeltä välittäjältä saa tietenkin käsityksen vain yhden välittäjän palkkiosta, ja tämä ei välttämättä anna kuvaa koko tilanteesta.
Tarjousten pyytäminen oman alueen välittäjiltä onnistuu helposti esimerkiksi palvelumme kautta. Tarjouspyynnölle tulee vain jättää asunnon perustiedot, toive välittäjästä sekä yhteystiedot. Tämän jälkeen etsimme alueesi sopivimmat välittäjät, jotka voivat antaa tarjouksen asuntosi myynnistä.
Arvioi palkkiotaso laskurimme avulla
Olemme kehittäneet myös laskurin asunnon palkkiotason arviointiin. Laskuri antaa suuntaa-antavan arvion asuntosi välityspalkkiosta, ja se huomioi arviossa mm. asuntosi sijainnin, tyypin, koon ja alueen markkinatilanteen.
Vinkkejä välityspalkkion neuvotteluun
Välityspalkkion neuvottelussa kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:
- Vertaile eri välittäjien palkkioita ja palveluita.
- Älä pelkästään keskity palkkion suuruuteen, vaan arvioi koko palvelupakettia ja välittäjän mainetta.
- Muista, että laadukas välityspalvelu voi olla sijoituksen arvoinen, vaikka palkkio olisikin korkeampi.
Tekijät, jotka vaikuttavat välityspalkkioon
Asunnon sijainti
Asunnon sijainti on yksi merkittävimmistä tekijöistä välityspalkkion määrittelyssä. Esimerkiksi suurkaupungeissa, joissa kilpailu välittäjien kesken on kovaa, palkkiot voivat olla matalampia. Vastaavasti harvaan asutulla seudulla, jossa kilpailua ei ole paljon ja asuntojen myynti on haastavaa, voivat palkkioprosentit olla huomattavasti suurempia.
Asunnon tyyppi ja kunto
Asunnon tyyppi (esim. kerrostaloasunto, omakotitalo) ja sen kunto vaikuttavat myös palkkion suuruuteen. Yleensä mitä vaativampi myyntikohde, sitä korkeampi palkkio.
Markkinatilanne
Markkinatilanne vaikuttaa myös palkkioihin. Esimerkiksi myyjän markkinoilla, kun kysyntä ylittää tarjonnan, palkkiot voivat olla matalampia, kun taas ostajan markkinoilla, missä asuntoja on enemmän kuin ostajia, välityspalkkiot voivat nousta.
Markkinatilanne voi myös vaikuttaa siihen, maksetaanko palkkio kokonaan vasta kaupan yhteydessä vai sisältyykö myyntiin myös toimistokuluja tai muu korvaus, jotka maksetaan vaikka kauppaa ei syntyisi.
Yhteenveto: Miten varmistat parhaan mahdollisen diilin välityspalkkiosta
Välityspalkkion ymmärtäminen ja huolellinen vertailu ovat keskeisiä tekijöitä, kun tavoitteena on saavuttaa paras mahdollinen sopimus asunnon myynnissä. Muutamia vinkkejä parhaan diilin varmistamiseen:
- Vertaile palveluita ja hintoja: Älä tyydy ensimmäiseen tarjoukseen, vaan pyydä tarjouksia useilta välittäjiltä. Vertaile palveluiden laatua ja hintoja.
- Neuvottele palkkiosta: Välityspalkkio ei ole kiveen kirjoitettu. Sen suuruudesta on mahdollista neuvotella, erityisesti jos kyseessä on arvokas asunto tai jos voit tarjota välittäjälle useampia myyntikohteita.
- Ymmärrä sopimus: Varmista, että ymmärrät, mitä palveluita palkkio sisältää, ja että kaikki ehdot on kirjattu selvästi sopimukseen.
- Älä vertaile pelkkiä palkkioita: Tärkeintä on, ettet vertaile välittäjää valitessa pelkkiä välityspalkkioita. Alhaista palkkiota pyytävä kokematon välittäjä ei välttämättä saa asuntoasi myydyksi hyvällä hinnalla, ja kokenut, ”kalliimpi” välittäjä voi todellisuudessa tulla halvemmaksi asunnosta saatavan korkeamman myyntihinnan vuoksi.
Muista siis, että hyvä välittäjä voi olla arvokas sijoitus. Ammattitaitoinen välittäjä ei ainoastaan auta saavuttamaan parempaa myyntihintaa, vaan myös varmistaa, että myyntiin oikeasti panostetaan ja että myyntiprosessi sujuu sujuvasti ja tehokkaasti.