Asunnon myyntiprosessi, osa 8: Kaupan jälkeen

Select Dynamic field

Asunnon myyntiprosessin päättäminen ei lopu kaupantekohetkeen. On olemassa useita toimenpiteitä ja vastuita, jotka jatkuvat vielä kaupan finalisoitumisen jälkeenkin.

Tässä osiossa tarkastelemme niitä keskeisiä asioita, jotka myyjän on hyvä huomioida ja hoitaa kaupan jälkeen.

Asunnon luovuttaminen

Luovutus tarkoittaa avainten ja mahdollisesti muiden tarvikkeiden (kuten kaukosäätimien, turvakoodien jne.) siirtämistä uudelle omistajalle. On tärkeää, että tämä tapahtuu sovitusti ja dokumentoidusti. Joskus myös tarkastuskäynti on järjestetty, jossa sekä myyjä että ostaja käyvät vielä yhdessä läpi asunnon kunnon ja varusteet.

Loppusiivous

On kohteliasta ja usein myös sovittua, että myyjä huolehtii asunnon loppusiivouksesta. Tämä tarkoittaa, että asunto on siivottava huolellisesti, jätteet on vietävä pois ja mahdolliset jäljelle jääneet henkilökohtaiset tavarat on kerättävä.

Sähkö- ja vesimittarien lukemat

On suositeltavaa, että kirjaat ylös sähkö-, vesi- ja mahdollisesti muiden mittareiden lukemat kaupantekopäivänä, ja ilmoitat ne asianmukaisille palveluntarjoajille. Tämä varmistaa, että laskutus päättyy oikein.

Vakuutusten päättäminen ja siirtäminen

Muista päättää kotivakuutus ja muut asuntoon liittyvät vakuutukset, jos ne eivät siirry automaattisesti uudelle omistajalle. Tarkista myös, tarvitseeko sinun tehdä muutoksia muihin henkilökohtaisiin vakuutuksiisi.

Ilmoitukset taloyhtiölle ja muille tahoille

Ilmoita isännöitsijälle ja tarvittaessa muille tahoille (esim. siivous, turvapalvelut) omistajanvaihdoksesta. Tämä varmistaa, että kaikki tulevat laskut ja tiedotteet menevät oikealle henkilölle.

Postin uudelleenohjaus

Älä unohda järjestää postin uudelleenohjausta uuteen osoitteeseesi!

Verotus

Asunnon myynnistä saatu voitto voi olla veronalaista tuloa. Varmista, että ilmoitat voitot ja mahdolliset vähennykset veroilmoituksessasi. Jos olet myynyt tappiolla, voit myös ilmoittaa tappiot, jotka voivat vaikuttaa verotukseesi.

Dokumentaation säilyttäminen

Säilytä kaikki asunnon myyntiin liittyvät asiakirjat, kuten kauppakirja, tositteet tehtyihin korjauksiin tai parannuksiin, ja muut relevantit dokumentit. Niitä voidaan tarvita tulevaisuudessa esimerkiksi verotukseen liittyvissä kysymyksissä.

Asunnon myynti on iso projekti ja sen loppuunsaattaminen vaatii huolellisuutta myös kaupanteon jälkeen. Nämä toimenpiteet auttavat varmistamaan, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan ja sekä myyjä että ostaja voivat aloittaa uuden luvun ilman ylimääräisiä huolia. Hyvä välittäjä osaa neuvoa sinua myös asuntokaupan jälkeisissä toimissa.

Jos et ole vielä löytänyt sopivaa välittäjää asuntosi myyntiin, löydät alueesi välittäjät helposti palvelumme kautta – täytä vain lomake, jonka jälkeen yhdistämme sinut sopiville välittäjille.