Asunnon myyntiprosessi, osa 7: Tarjouksen hyväksyminen ja kauppa

Select Dynamic field

Tarjouksen hyväksyminen ja kaupan finalisointi ovat asunnon myyntiprosessin viimeisiä ja ratkaisevia vaiheita. Tämä etappi sinetöi kaupan ja merkitsee uuden luvun alkamista sekä myyjälle että ostajalle.

Tässä osiossa käymme läpi tarjouksen hyväksymisen jälkeiset vaiheet ja mitä kaupassa tyypillisesti tapahtuu.

Tarjouksen hyväksyminen

Kun olet saanut tarjouksen, joka vastaa odotuksiasi ja olet valmis hyväksymään sen, ilmoita tästä ostajalle tai ostotarjouksen välittäneelle välittäjälle. Tarjouksen hyväksyminen tapahtuu käytännössä aina kirjallisesti.

Kauppakirjan laatiminen

Seuraavaksi laaditaan kauppakirja, joka on virallinen asiakirja ja joka sinetöi kaupan. Kauppakirjaan kirjataan kaikki oleelliset tiedot, kuten kauppahinta, maksuehdot, varainsiirtovero, luovutuspäivä ja muut ehdot, jotka osapuolet ovat sopineet.

Suomessa on yleistä, että kauppakirjan laatii ja kaupan toteuttaa kiinteistönvälittäjä tai kaupanvahvistaja.

Käsirahan maksaminen

Toisinaan ostaja maksaa käsirahan vahvistaakseen sitoutumisensa kauppaan. Käsiraha on osa kauppahintaa ja se maksetaan tavallisesti, kun kauppakirja on allekirjoitettu.

Lainhuudatus ja varainsiirtovero

Kiinteistökaupassa ostajan vastuulla on hakea lainhuutoa Maanmittauslaitokselta, mikä vahvistaa omistusoikeuden siirtymisen. Lisäksi ostajan tulee maksaa varainsiirtovero.

Asunto-osaketta ostaessa lainhuudatusta ei tarvitse tehdä. Varainsiirtovero tulee maksaa myös asunto-osakkeiden kaupoissa.

Kaupanteko

Kaupanteko on virallinen tilaisuus, jossa kaikki osapuolet kokoontuvat yhteen, allekirjoitetaan kauppakirja, suoritetaan maksut ja vaihdetaan tarvittavat asiakirjat.

Tämä voi tapahtua välittäjän toimistossa, pankissa tai missä tahansa sopivassa paikassa, josta kaikki osapuolet ovat sopineet.

Asunnon luovutus

Kun kaikki edellä mainitut vaiheet on suoritettu, tapahtuu asunnon avainten luovutus uudelle omistajalle. Tämä voi tapahtua heti kaupantekotilaisuudessa tai sovittuna luovutuspäivänä.

Jälkitoimet

Kaupan jälkeen voi olla tarpeen ilmoittaa isännöitsijälle omistajanvaihdoksesta, tehdä muuttoilmoitus ja hoitaa muita käytännön järjestelyitä.

Kaupan loppuun saattaminen on tarkka prosessi, joka vaatii huolellisuutta, oikea-aikaisuutta ja molempien osapuolten yhteistyötä. Jokainen vaihe on tärkeä varmistaakseen, että kauppa sujuu suunnitellusti ja laillisesti.

Kaupassa paras apu on kokenut kiinteistönvälittäjä. Välittäjän avulla kauppa onnistuu sujuvasti, ja sinun ei tarvitse itse tehdä kaikkia kauppaan liittyviä käytännön järjestelyjä.

Jos et ole vielä löytänyt sopivaa välittäjää asuntosi myyntiin, löydät alueesi välittäjät helposti palvelumme kautta – täytä vain lomake, jonka jälkeen yhdistämme sinut sopiville välittäjille.