Kun asunnon myynti tulee ajankohtaiseksi, nousee välityspalkkio esille hyvin nopeasti.
Kiinteistönvälittäjän palkkio asunnon myynnistä on yleensä tuhansia euroja, joten kannattaa tietenkin valita halvin vaihtoehto – eikö niin?
Tässä artikkelissa käydään läpi, miten edullisen välityspalkkion välittäjän löytää ja miksi tämä ei aina ole paras vaihtoehto.
Miten välityspalkkio määritellään ja miten se lasketaan?
Ennen edullisimman palkkion metsästystä on syytä käydä vielä läpi, miten palkkio yleensä määräytyy.
Välityspalkkio voi olla kiinteä summa tai useammin prosenttiosuus myyntihinnasta. Prosenttiosuus vaihtelee yleensä 1–6 % välillä, riippuen merkittävästi muun muassa alueesta, kiinteistön tyypistä ja hintaluokasta. Joissakin tapauksissa välityspalkkio voi sisältää myös kiinteän perusmaksun sekä lisäpalveluista veloitettavia maksuja.
Välityspalkkion suuruus vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon myyjä nettona saa kaupasta. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten palkkio muodostuu ja mitä palveluita se kattaa.
Koska palkkio on yleensä prosenttiosuus velattomasta myyntihinnasta, on myynnissä saatava asunnon hinta luonnollisesti merkittävä tekijä lopullisen maksettavan euromäärään kannalta.
Huomaathan, että edullisissa asunnoissa prosenttiosuus ei yleensä enää päde, vaan palkkio määräytyy välittäjän minimipalkkion mukaisesti.
Älä vertaile kiinteistönvälittäjien listahintoja
Kun etsit edullisinta välittäjää, ei välitysliikkeiden listahintojen vertailu anna yleensä todellista kuvaa palkkioiden suuruudesta.
Välityspalkkioon vaikuttavia tekijöitä on paljon – merkittävimmät näistä ovat asunnon sijainti ja hintataso. Myös asuntokaupan markkinatilanne voi vaikuttaa palkkioiden suuruuteen.
Välittäjien palkkiot määräytyvät siis yleensä tapauskohtaisesti välittäjästä ja asunnosta riippuen. Tämä kerrotaan myös välitysliikkeiden sivustoilla – kyseessä ei siis ole varsinaisesti mikään salaisuus. Kiinteistönvälittäjä osaa yleensä antaa tarkan arvion asuntosi välityspalkkiosta yleensä vasta arviokäynnin yhteydessä.
Parhaan lopputuloksen varmistamiseksi tarjoukset kannattaa pyytää useilta välittäjiltä yhtä aikaa. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi palvelumme tarjouspyyntölomakkeen kautta.
Tarjouspyynnön lähettämisen jälkeen sinut yhdistetään automaattisesti sopivimmille välittäjille, joiden kanssa voit keskustella asunnon myynnistä ja sopia arviokäynnit.
Arviokäynnit välittäjien kanssa hoituvat helposti ja nopeasti, ja näin saat sekä tarkan hinta-arvion asuntosi myyntihinnasta, myös sitovan tarjouksen välittäjän palkkiotasosta. Hinta-arvio antaa samalla sinulle ajankohtaisen käsityksen asuntosi hinnasta nykyisessä markkinatilanteessa.
Miksi halvin kiinteistönvälittäjä voikin koitua kalliiksi
Ennen halvimman välittäjän valintaa kannattaa asiaa miettiä hieman pidempään.
Mieti tilannetta näin: kummanko luulisit tekevän kovemmin töitä asunnon myynnin eteen – halvimman vai kalliimman, mutta kokeneemman välittäjän?
Useimmiten edullista palkkiota luvataan hieman kokemattoman välittäjän toimesta. Vastaavasti kokenut välittäjä saa yleensä asunnon myytyä nopeammin, ja usein paremmalla hinnalla.
Parhaan mahdollisen hinnan saaminen asunnosta onkin tärkeämpää kuin edullinen palkkio.
Mietitään tätä tarkemmin esimerkin kautta:
Esimerkki 1: Halvinta välityspalkkiota tarjoava välittäjä saa asunnon myytyä 200 000 euron hintaan. Palkkioprosentti on 2,0 % eli välityspalkkioksi muodostuu 4000 euroa.
Esimerkki 2: Vastaavasti kokenut välittäjä saa saman asunnon kaupaksi 210 000 eurolla, mutta palkkioprosentti onkin 3,2 %. Tällöin välityspalkkioksi muodostuu 6400 euroa.
Maksoit siis välityspalkkiota yli 50% enemmän – missä hyöty?
Hyöty tulee tietenkin paremmasta myyntihinnasta. Esimerkin 1 kaupassa sinun osuutesi välittäjän palkkion jälkeen on 196 000 euroa.
Sen sijaan esimerkissä 2 osuutesi välittäjän palkkion jälkeen onkin 203 600 euroa. Käteen jää näin 7 600 euroa enemmän!
Tässä esimerkissä siis maksoit yli 2000 euroa enemmän välityspalkkiota, mutta samaan aikaan tienasitkin tuhansia euroja. Välityspalkkion suuruuden sijasta onkin usein oleellisempaa keskittyä siihen, miten kiinteistönvälittäjä hoitaa asunnon myynnin.
Aina kokeneempi välittäjä ei tietenkään ole tae paremmasta myyntihinnasta tai paremmasta palvelusta, mutta tämä kannattaa kuitenkin pitää mielessä palkkioita vertaillessa ja välittäjää valitessa.
Näin vertaan välityspalkkiot ja välittäjät fiksusti
Välityspalkkioiden ja välittäjien palvelujen vertailu kannattaa aloittaa pyytämällä tarjoukset muutamalta eri välittäjältä.
Tämä onnistuu helposti esimerkiksi palvelumme kautta. Tarjouspyynnön täyttäminen vie aikaa muutaman minuutin, ja yhdistämme sinut tämän jälkeen alueesi sopivimmille välittäjille hetkessä.
Ennen tarjousten saamista välittäjät haluavat käytännössä aina tehdä arviokäynnit. Välittäjä ei voi antaa sitovaa tarjousta asunnon myynnistä tai arviota hinnasta näkemättä kohdetta.
Arviokäynnit ovat kuitenkin onneksi helppo ja nopea toimenpide. Käytännössä käynnin aikana tarkastetaan asunnon kunto ja tilanne. Samalla saat myös hyvän kuvan välittäjän ammattitaidosta ja olemuksesta – tätäkään on vaikea arvioida näkemättä välittäjää kasvotusten.
Arviokäynnillä kannattaa myös kysyä välittäjiltä esimerkiksi hänen aluetietämykestä, kokemuksesta sekä heidän hiljattain alueelta myydyistä asunnoista.
Käyntien jälkeen sinulla on paitsi tarkka hinta-arvio asuntosi myyntihinnasta eri välittäjiltä, myös tarjoukset niin välittäjien palveluista kuin välityspalkkioista. Tässä vaiheessa kannattaakin miettiä tarkkaan, mitä eri välittäjien palvelut sisältävät, paljonko palkkiot ovat ja ennen kaikkea sitä, millainen tunne sinulle jäi välittäjän ammattitaidosta arviokäynnin aikana.
Kun olet valinnut haluamasi välittäjän asuntosi myyntiin, kirjoitetaan tästä toimeksiantosopimus jonka jälkeen asunto kuvataan ja laitetaan myyntiin yleensä hyvin pian.
Lopuksi: Kuinka tehdä viisas valinta välittäjää valitessa
Välityspalkkion suuruus on tärkeä tekijä kiinteistönvälittäjää valittaessa, mutta se ei ole ainoa huomioon otettava seikka. Laadukas palvelu, markkinatuntemus, tehokas markkinointi ja hyvä viestintä ovat yhtä lailla merkittäviä.
Arvioimalla kokonaiskuvaa ja vertailemalla eri vaihtoehtoja voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen, joka tukee parhaiten tavoitteitasi kiinteistön myynnissä.
Muista, että hyvä välittäjä ei ainoastaan auta saavuttamaan parasta mahdollista myyntihintaa, vaan tekee koko myyntiprosessista sujuvamman ja miellyttävämmän kokemuksen.