Mitä kiinteistönvälittäjä oikeastaan tekee?

Select Dynamic field

Välittäjän rooli asunnon myyntiprosessissa saattaa olla monelle hieman epäselvä. Voi tuntua, että välittäjä rahastaa hyvin pienestä työstä suuria summia. Monella on myös käsitys, että välittäjien palvelussa ei ole eroja, ja välittäjä kannattaa valita pelkästään hinnan perusteella.

Tässä viestissä avaamme, mitä välittäjät oikeastaan tarkalleen ottaen tekevät ja miksi hyvä välittäjä on kullanarvoinen asunnon myynnissä.

Hinnoittelu

Välittäjä antaa ammattitaitoisen arvion asunnon arvosta ja auttaa määrittämään sopivan myyntihinnan. Oikea hinnoittelu on avainasemassa onnistuneessa asunnon myynnissä.

Hyvä välittäjä osaa kertoa sinulle, millaisella hinnalla asuntoa kannattaa lähteä kauppaamaan vallitsevassa markkinatilanteessa. Liian korkea hintapyyntö voi tehdä asunnon myynnistä vaikeaa, ja jopa alentaa lopulta saatavaa myyntihintaa.

Stailaus ja valokuvaus

Välittäjä tai välitysliike saattaa tarjota myös asunnon stailauspalvelua.
Välittäjä useimmiten myös palkkaa valokuvaajan, ja varmistaa, että asunto näyttää houkuttelevalta mahdollisille ostajille.

Välitysliikkeiden tarjoamat palvelupaketit stailauksen ja valokuvauksen osalta vaihtelevat, joten muista kysyä tätä välittäjältä ennen toimeksiantoa.

Markkinointi

Välittäjän tärkeimpiä tehtäviä on asunnon tehokas markkinointi. Välittäjä valitsee sopivimmat markkinointikanavat ja laatii houkuttelevat ilmoitukset.

Asunnon markkinoinnissa on eroja välitysliikkeiden kesken. Toiset luottavat vahvasti perinteisiin ilmoituskanaviin eli Etuoveen ja Oikotiehen, kun taas toiset markkinoivat asuntoa lisäksi mm. Facebook-mainosten avulla.

Asunnon parempi markkinointi voi tavoittaa myös ostajia, jotka eivät aktiivisesti seuraa myyntiin tulevia asuntoja. Näin ollen parempi markkinointi parantaa mahdollisuuksia saada asunto kaupaksi nopeasti ja hyvällä hinnalla.

Näytöt

Välittäjä luonnollisesti järjestää myös asuntonäytöt. Näytössä hyvän välittäjän taidot tulevat esiin – millä tavoin välittäjä esittelee asuntoa vaikuttaa vahvasti siihen, millaisen mielikuvan ostajaehdokkaat saavat.

Neuvottelut

Välittäjä neuvottelee ostajien kanssa hinnasta ja muista kaupan ehdoista. Hyvä välittäjä saa sinulle parhaan mahdollisen hinnan ja varmistaa, että kauppa sujuu suunnitellusti.

Paperityöt

Välittäjä hoitaa kaikki asunnon myyntiin liittyvät paperityöt, kuten sopimukset, kauppakirjat ja muut asiakirjat. Välittäjä varmistaa, että kaikki asiakirjat ovat kunnossa ja että molemmat osapuolet ymmärtävät sopimusehdot.

Tiedonvälitys

Välittäjä vastaa viestinnästä ostajien ja myyjien välillä. Hän toimii välittäjänä kaupan osapuolten välillä ja auttaa ratkaisemaan mahdolliset ongelmat.

Hyvä välittäjä myös pitää sinut ajan tasalla myyntiprosessin edistymisestä ja mahdollisista tarjouksista.

Juridinen neuvonta

Välittäjä antaa juridista neuvontaa kauppaan liittyvissä asioissa ja neuvoa, että kauppa toteutuu lain ja sopimusehtojen mukaisesti.

Maksut ja rahoitus

Välittäjä varmistaa, että kaikki maksut hoidetaan oikein ja auttaa tarvittaessa ostajaa rahoitusjärjestelyissä.

Miksi on tärkeää valita hyvä välittäjä?

Hyvin tehty työ välittäjän toimesta voi nopeuttaa kaupantekoa, saada paremman hinnan asunnollesi ja tehdä myyntiprosessista sujuvamman ja stressittömämmän.

Halvin välittäjä ei välttämättä jaksa nähdä niin paljoa vaivaa asunnon myymiseksi, ja motivaatio markkinointiin voi laskea hyvin nopeasti jos asunto ei mene heti kaupaksi.

Hyvä välittäjä on aidosti kiinnostunut myymään kohteesi, ja ymmärtää tehdä muutoksia mikäli asunto ei mene kaupaksi. Samoin hyvä välittäjä kertoo sinulle jo heti alussa, millaisella hinnalla asunto on todennäköisintä saada myytyä.

Lopuksi

Välittäjän työmäärä saattaa ensivaikutelmalta tuntua vähäiseltä, mutta kokenut välittäjä on aidosti palkkionsa ansainnut. Hyvä välittäjä paitsi hoitaa kaikki asunnon myyntiin liittyvät käytännön työt, mutta saa myös asuntosi myytyä hyvällä hinnalla.

Jos tarvitset asuntosi myyntiin asiansa osaavan ammattilaisen, täytä lomake ja yhdistämme sinut sopivalle välittäjälle. Juttele välittäjien kanssa ja kutsu haluamasi välittäjät arviokäynneille – ilman sitoumuksia.