Asuntokaupan lakiasiat ja vastuut – näistä asioista saatat olla vastuussa vielä kaupan jälkeenkin

Select Dynamic field

Asuntokaupassa on monia lakisääteisiä näkökohtia ja vastuita, joita myyjän on syytä tuntea ja ymmärtää. Myyjä voi olla vastuussa monista asioista vielä kaupan jälkeenkin, ja on tärkeää tietää, mitä nämä vastuut ovat.

Piilevät viat

Jos asunnosta löytyy piileviä vikoja, jotka olivat olemassa kaupantekohetkellä mutta joista ostaja ei ollut tietoinen, myyjä voi olla vastuussa niiden korjauskustannuksista.

Myyjän onkin tärkeää olla mahdollisimman avoin ja rehellinen asunnon kunnosta ja mahdollisista ongelmista.

Erityisesti omakotitalojen kohdalla myyjän vastuu ulottuu vuosien päähän kaupanteosta. Varmista siis, että talo on kunnossa ja mahdolliset viat on ilmoitettu myyjälle.

Kaupan purkautuminen

Joissain tapauksissa ostaja voi vaatia kaupan purkamista, esimerkiksi jos asunto ei vastaa sitä, mitä on sovittu, tai jos asunnosta paljastuu merkittäviä vikoja.

Tällöin myyjä voi joutua maksamaan vahingonkorvauksia tai jopa palauttamaan kauppahinnan.

Tiedonantovelvollisuus

Myyjällä on tiedonantovelvollisuus, eli hänen tulee antaa ostajalle kaikki olennaiset tiedot asunnosta.

Vastuu yhtiövastikkeista

Vaikka asunto olisi myyty, myyjä voi olla vastuussa yhtiövastikkeista siihen asti, kunnes kauppa on rekisteröity asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon.

Myyjän on syytä varmistaa, että kaikki vastikkeet on maksettu ajallaan ja että kauppa rekisteröidään mahdollisimman nopeasti.

Yhtiökokouksen päätökset

Myyjä voi olla vastuussa yhtiökokouksen päätöksistä, jotka on tehty ennen kaupantekoa mutta joiden vaikutukset ilmenevät vasta myöhemmin.

Näitä voivat olla esimerkiksi päätökset remonteista, jotka vaikuttavat osakkeenomistajien vastikemaksuihin.

Tiedossa olevia tulevia remontteja ei siis kannata – eikä saa – piilotella tulevalta ostajalta.

Lopuksi

Oikeanlainen valmistautuminen ja tietoisuus asuntokaupan lakiin liittyvistä asioista ja vastuista voivat vähentää riskejä ja suojata myyjää mahdollisilta ongelmilta kaupan jälkeen. On suositeltavaa konsultoida lakimiestä tai asiantuntijaa, joka voi auttaa ymmärtämään näitä vastuita ja velvollisuuksia paremmin.

Voit myös etsiä asuntosi myyntiin ammattimaisen välittäjän, joka varmistaa, että asiat sujuvat lakien mukaisesti ja varmistaa sinun tietävän mahdolliset vastuut jotka voivat seurata vielä myynnin jälkeen.

Sopivan välittäjän löydät helpoiten palvelustamme – täytä vain lomake parissa minuutissa ja yhdistämme sinut sopiville välittäjille