Asunnon myynti itse – uhka vai mahdollisuus?

Select Dynamic field

Fakta on se, että välittäjä veloittaa asunnon myynnistä tuhansia euroja. Fakta on myös se, että myymällä asunnon itse ei välittäjälle tarvitse maksaa penniäkään.

Mutta onko se järkevää?

Siinä missä myymällä asunnon itse voi säästää tuhansia, aiheuttaa se myös merkittävästi lisätyötä ja päänvaivaa. Parhaassa tapauksessa kuitenkin säästät merkittävästi rahaa kohtuullisella työllä.

Toisaalta pahimmassa tapauksessa saat asunnostasi vähemmän rahaa kun välittäjä saisi – jolloin myynti itse saattaakin tulla kalliimaksi kuin välittäjän käyttäminen.

Eikä tässä ole edes huomioitu mitään vastinetta omalle työajalle.

Jos asunnon kuitenkin haluaa myydä itse, kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat.

Tieto ja osaaminen

Asuntojen myynti itse vaatii laaja-alaista tietoa ja osaamista asuntokaupan eri osa-alueilla. Myyjän tulee olla perillä markkinatilanteesta, hinnoittelusta, asuntokaupan lainsäädännöstä sekä osata laatia kauppakirjat oikein.

Monelle yksityisille myyjälle nämä asiat eivät ole ollenkaan selkeitä. Markkinatilanteeseen, lainsäädäntöön ja kauppakirjoihin perehtyminen voi viedä yllättävän paljon aikaa.

Hinta-arvio

Oikea hinta on yksi suurimmista pohdinnoista myyntiprosessissa. Oikean hinnan määrittäminen vaatii tarkkaa markkinatuntemusta ja analyysiä alueen vastaavista asunnoista.

Vaikka hinta-arvion tekeminen itse voi tuntua haastavalta, se voi myös olla erinomainen tilaisuus syventyä asuntomarkkinoihin ja ymmärtää paremmin, mitä potentiaaliset ostajat arvostavat.

Markkinointi

Kun puhumme itsemyynnistä, markkinointi nousee avainasemaan. Onnistunut markkinointi vaatii huolellista suunnittelua, luovuutta ja aikaa. Myyjän tulee ottaa houkuttelevat kuvat, laatia vetävä ilmoitus ja valita oikeat markkinointikanavat.

Se voi olla uuvuttavaa, mutta samalla se antaa myyjälle mahdollisuuden korostaa asuntonsa parhaita puolia ja tavoittaa oikea kohderyhmä.

Toisaalta yksityisen myyjän on hankala hyödyntää kaikkia markkinointikanavia joita välitysliikkeet käyttävät. Useimmiten välitysliikkeet pystyvät markkinoimaan asuntoa paremmin kuin yksityiset, mutta toisaalta hyvinä aikoina asunnon voi saada kaupaksi helposti itsekin.

Näytöt

Asuntonäyttöjen järjestäminen ja koordinointi kuuluvat myös myyjän vastuulle, kun asuntoa myydään itse.

Tämä voi olla aikaa vievää, mutta samalla se mahdollistaa suoran vuorovaikutuksen potentiaalisten ostajien kanssa. Näytöissä myyjä voi tuoda esille asunnon ainutlaatuiset piirteet ja vastata ostajien kysymyksiin.

Neuvottelut ja kaupanteko

Kun olet itse vastuussa neuvotteluista, voit kauppasummasta neuvottelu olla helpompaa suoraan ostajan kanssa.

Kannattaa kuitenkin varoa, ettei sorru amatöörimäisiin virheisiin.

Hyvä välittäjä ymmärtää, milloin tarjousta ei kannata hyväksyä ja näkee, milloin myyjä voisi maksaa asunnosta vielä enemmän. Tämä vaatii kuitenkin kokemusta, ja moni yksityinen myyjä voikin myydä asunnon vahingossa liian alhaisella hinnalla.

Juridiset seikat ja paperityöt

Juridiset kysymykset ja paperityöt voivat olla monimutkaisia, mutta niiden hallitseminen antaa myyjälle syvemmän ymmärryksen kaupan juridisista näkökohdista. Se voi olla haastavaa, mutta se voi myös lisätä myyjän osaamista ja itsevarmuutta tulevaisuuden asuntokaupoissa.

Kannattaa kuitenkin perehtyä lainsäädäntöön ja prosessiin todella tarkasti ennen kaupantekoa. Virheet tässä vaiheessa voivat tulla kalliiksi.

Aika ja vaiva

Itselleen myyminen on aikaa vievää ja vaativaa. Se voi tuntua ylivoimaiselta, mutta se voi myös olla mahdollisuus oppia ja kehittyä. Koko prosessi voi olla opettavainen ja antaa myyjälle uutta perspektiiviä ja tietoa asuntokaupasta.

Hankalan myynnistä voi tehdä prosessin pitkittyminen – yksityisenä myyjänä voi olla vaikea arvioida, mitä kannattaa tehdä kun myyntiaika pitkittyy.

P.S. Jos päätät myydä asuntosi välittäjän kautta tai edes kutsua välittäjiä arviokäynnille, voimme auttaa. Täytä vain lomake ja yhdistämme sinut sopiville välittäjille.